Category Archives: Masakan

Patty Burger Yang Sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Nak rahsia patty burger yang sedap? Sila baca sampai habis ya.

Bisnes burger merupakan suatu bisnes yang tidak asing lagi dalam kehidupan kita seharian. Disebabkan modal perniagaan yang tidak membebankan menjadi sebab kenapa bisnes burger adalah bisnes yang majoriti diusahakan di Malaysia.

Terutama sekali buat mereka yang  ingin menjana pendapatan sampingan yang terlajak lumayan. Mau tak lumayan? Sebulan boleh menjana pendapatan sebanyak 5 angka. RM1000 dah masuk 4 angka. Kalau 5 angka???

RM10,000 sebulan???

Wow!!!

Inilah menjadi penyebab kedua kenapa majoriti golongan belia ataupun anak muda menceburkan diri dalam perniagaan menjual burger.

Namun, bukan muda untuk menjana pendapatan 5 angka sebulan jika tiada sesuatu yang special pada perniagaan tersebut.

Dalam bahasa yang mudah difahami ialah pelaris perniagaan.

Dalam bidang masakan, pelaris perniagaannya mudah sahaja. Tidak perlu keluarkan modal yang banyak pun. Tidak perlu jumpa bomoh ataupun pawang yang handal dan terer semata-mata inginkan pelaris perniagaan.

Dalam bidang masakan, pelaris yang paling utama sekali ialah “kesedapan”. Sedap di mulut pelanggan ialah pelaris yang sangat bernilai.

Sama juga dalam perniagaan menjual burger. Hanya mencari cara untuk menjadikan burger itu sedap dan tidak mengecewakan mereka yang membelinya.

Apakah perkara yang penting dalam bisnes membuat burger???

Jawapannya ialah Patty Burger. 

patty burger yang sedap
Patty burger sendiri lebih ummmppphhhh!

Tapi macam mana nak buat patty burger yang sedap???

Jawapannya ada di sana –>> Cara Buat Patty Burger Yang Super Duper Sedap.

Patty burger yang sedap
Bukan senang nak buat Patty Burger sendiri…

Ya. Bukan senang nak buat Patty Burger sendiri. Sedap pula tu. Bukan tak boleh buat Patty Burger sendiri. Boleh jer. Akan tetapi kita terpaksa berkorban masa yang agak lama.

Ada baiknya kita dapatkan resepi rahsia patty burger daripada mereka sudi memberi dan berkongsi. Disamping dapat menjimatkan masa, ia juga boleh membantu melariskan jualan dalam masa yang terdekat.

Kenapa???

Sudah semestinya patty burger yang dikongsikan itu boleh dipercayai kesedapannya.

Jadi, apa yang harus ditunggu lagi. Jika serius dan berminat untuk menjana pendapatan 5 angka sebulan dengan bisnes burger, pastikan dahulu patty burger sedap dan penuh berselera.

Comfirm! Bukan 5 angka sebulan mampu dijana, malah lebih dari itu.

Part Time Jual Burger Mat Jan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Bisnes Burger sekarang ini sudah menjadi budaya masyarakat kampung untuk menambah pendapatan sampingan keluarga. Terutama sekali bagi anak-anak muda yang begitu rajin melakukan kerja part time jual burger semata-mata untuk mencari sumber pendapatan yang lebih.

Part Time Jual Burger

Saya ada seorang kawan. Namanya Mat Jan. Sudah bertahun juga kami tidak bertemu. Tidak bertentang mata. Juga tidak bersembang diantara satu sama lain.

Perkenalan kami ialah ketika menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) beberapa tahun yang lepas. Beliau seorang yang senang didampingi, peramah dan tidak banyak hal yang cerewet.

Selepas tamatnya program PLKN, kami tidak pernah bersua muka. Dan secara tidak disengajakan, kami berjumpa pada bulan Ogos 2015, disebuah pasar menjual sayur-sayuran.

“Wahhh.. Hang nampak segak sekarang yer.. Pakaian seragam lagi tu. Kerja TLDM yer???”

“Ha ah. Macam tu la kiraannya…”

“Banyak beli timun batang. Ada kenduri ke kat rumah???”

“Ehh tak ada la. Ini rutin harian aku. Timun batang adalah sebahagian hidup aku. Haha. Aku kerja part time Jual Burger…”

“Serius??? Dah kerja ok pun masih buat part time Jual Burger???”

“Yup. Setiap malam dapat RM100 – RM200… Siapa yang tak nak giler nak buat part time Jual Burger kan???”

“……”

Tak banyak perkara yang kami sembang hari tu. Beliau pun nampak agak tergesa-gesa. Maklum aje la. Dah petang hari mesti nak prepare kedai burger pula kan?

part time jual burger
Kedai jual Burger yang ringkas…

Dari satu sudut, Part Time jual Burger mempunyai margin keuntungan yang tinggi. Ramai yang tidak perasan sebenarnya. Ramai juga yang beranggapan berniaga burger tidak menjamin masa depan.

Serius. Saya dah pernah jumpa dengan mereka yang berfikiran macam tu. Apa nak hairan. Mereka tidak memahami kongsep sebenar keuntungan Bisnes Burger ni.

part time jual burger
Roti Burger Ramly yang sedap…

Cara Mat Jan buat untung dengan Jual Burger

1. Rasa Burger

Bila kita menceburkan diri dalam bisnes menjual makanan, perkara pertama yang harus diberi perhatian ialah “kesedapan” dan rasa sesuatu masakan itu.

Prinsip Mat Jan senang sahaja.

“Korang buat rasa makan itu sedap, korang tidak akan rugi walaupun korang terpaksa menaikkan harga makanan tersebut…”

Dalam perniagaan burger, setiap perkara mesti diberikan perhatian. Baik penyediaan roti, daging, ayam, sayur-sayuran ataupun perasa itu sendiri. Jadi, jangan ambil mudah akan perkara yang remeh temeh ini.

part time jual burger
Home made Burger daging…

2. Harga Borong

Beli dengan harga borong. Lebih tepat lagi, beli dalam kuantiti yang banyak.

Sebelum memulakan perniagaan burger, Mat Jan terlebih dahulu “Survey” harga. Pilih kedai dan “deal” dengan tauke kedai dengan baik. Biasanya harga yang diberikan jauh lebih murah daripada harga customer biasa.

Juga sayur-sayuran. Cuba dapatkan harga yang sebaik-baiknya.

3. Pembungkusan

Untuk meminimakan kos, Mat Jan terpaksa menggunakan kertas surat khabar lama. Dialas dengan plastik lutsinar. Dari satu sudut, cara pembungkusan macam ni dapat meminimakan kos secara keseluruhannya.

Bagi aku, cara ini sangat unik dan boleh diterima dihati pembeli. Kebanyakan kedai yang menjual burger akan membungkus dengan plastik pembalut burger yang dikhaskan ataupun dengan polistrin.

4. Ilmu

Tanpa ilmu, kita tidak mungkin berjaya. Untuk memulakan bisnes Burger, sekurang-kurangnya anda tahu dan ada ilmu berkenaan dengan bisnes tersebut. Baik cara memasak daging, cara pengurusan kedai, aliran duit dan sebagainya.

Langkah demi langkah untuk memulakan part time jual Burger

~~~> KLIK [Panduan Jana Lima Angka Sebulan Dengan Bisnes Burger]

Ada BONUS untuk mereka yang mendapatkan Panduan RAHSIA Bisnes Burger ini :

BONUS untuk anda!!!
BONUS untuk anda!!!
BONUS untuk anda!!!
BONUS untuk anda!!!

 

Untuk mereka yang betul-betul serius, boleh klik pautan diatas dan baca dengan hati yang gembira.