Part Time Jual Burger Mat Jan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Bisnes Burger sekarang ini sudah menjadi budaya masyarakat kampung untuk menambah pendapatan sampingan keluarga. Terutama sekali bagi anak-anak muda yang begitu rajin melakukan kerja part time jual burger semata-mata untuk mencari sumber pendapatan yang lebih.

Part Time Jual Burger

Saya ada seorang kawan. Namanya Mat Jan. Sudah bertahun juga kami tidak bertemu. Tidak bertentang mata. Juga tidak bersembang diantara satu sama lain.

Perkenalan kami ialah ketika menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) beberapa tahun yang lepas. Beliau seorang yang senang didampingi, peramah dan tidak banyak hal yang cerewet.

Selepas tamatnya program PLKN, kami tidak pernah bersua muka. Dan secara tidak disengajakan, kami berjumpa pada bulan Ogos 2015, disebuah pasar menjual sayur-sayuran.

“Wahhh.. Hang nampak segak sekarang yer.. Pakaian seragam lagi tu. Kerja TLDM yer???”

“Ha ah. Macam tu la kiraannya…”

“Banyak beli timun batang. Ada kenduri ke kat rumah???”

“Ehh tak ada la. Ini rutin harian aku. Timun batang adalah sebahagian hidup aku. Haha. Aku kerja part time Jual Burger…”

“Serius??? Dah kerja ok pun masih buat part time Jual Burger???”

“Yup. Setiap malam dapat RM100 – RM200… Siapa yang tak nak giler nak buat part time Jual Burger kan???”

“……”

Tak banyak perkara yang kami sembang hari tu. Beliau pun nampak agak tergesa-gesa. Maklum aje la. Dah petang hari mesti nak prepare kedai burger pula kan?

part time jual burger
Kedai jual Burger yang ringkas…

Dari satu sudut, Part Time jual Burger mempunyai margin keuntungan yang tinggi. Ramai yang tidak perasan sebenarnya. Ramai juga yang beranggapan berniaga burger tidak menjamin masa depan.

Serius. Saya dah pernah jumpa dengan mereka yang berfikiran macam tu. Apa nak hairan. Mereka tidak memahami kongsep sebenar keuntungan Bisnes Burger ni.

part time jual burger
Roti Burger Ramly yang sedap…

Cara Mat Jan buat untung dengan Jual Burger

1. Rasa Burger

Bila kita menceburkan diri dalam bisnes menjual makanan, perkara pertama yang harus diberi perhatian ialah “kesedapan” dan rasa sesuatu masakan itu.

Prinsip Mat Jan senang sahaja.

“Korang buat rasa makan itu sedap, korang tidak akan rugi walaupun korang terpaksa menaikkan harga makanan tersebut…”

Dalam perniagaan burger, setiap perkara mesti diberikan perhatian. Baik penyediaan roti, daging, ayam, sayur-sayuran ataupun perasa itu sendiri. Jadi, jangan ambil mudah akan perkara yang remeh temeh ini.

part time jual burger
Home made Burger daging…

2. Harga Borong

Beli dengan harga borong. Lebih tepat lagi, beli dalam kuantiti yang banyak.

Sebelum memulakan perniagaan burger, Mat Jan terlebih dahulu “Survey” harga. Pilih kedai dan “deal” dengan tauke kedai dengan baik. Biasanya harga yang diberikan jauh lebih murah daripada harga customer biasa.

Juga sayur-sayuran. Cuba dapatkan harga yang sebaik-baiknya.

3. Pembungkusan

Untuk meminimakan kos, Mat Jan terpaksa menggunakan kertas surat khabar lama. Dialas dengan plastik lutsinar. Dari satu sudut, cara pembungkusan macam ni dapat meminimakan kos secara keseluruhannya.

Bagi aku, cara ini sangat unik dan boleh diterima dihati pembeli. Kebanyakan kedai yang menjual burger akan membungkus dengan plastik pembalut burger yang dikhaskan ataupun dengan polistrin.

4. Ilmu

Tanpa ilmu, kita tidak mungkin berjaya. Untuk memulakan bisnes Burger, sekurang-kurangnya anda tahu dan ada ilmu berkenaan dengan bisnes tersebut. Baik cara memasak daging, cara pengurusan kedai, aliran duit dan sebagainya.

Langkah demi langkah untuk memulakan part time jual Burger

~~~> KLIK [Panduan Jana Lima Angka Sebulan Dengan Bisnes Burger]

Ada BONUS untuk mereka yang mendapatkan Panduan RAHSIA Bisnes Burger ini :

BONUS untuk anda!!!
BONUS untuk anda!!!
BONUS untuk anda!!!
BONUS untuk anda!!!

 

Untuk mereka yang betul-betul serius, boleh klik pautan diatas dan baca dengan hati yang gembira.

Jual Tart Di Bazar Ramadan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Alhamdulillah. Hari ini merupakan hari yang kelima umat Islam menunaikan ibadah puasa. Sekejap  sahaja masa berlalu. Sedar ataupun tak, dah masuk hari yang kelima.

Macam mana dengan amal ibadah yang anda lakukan? Semoga perkara baik yang anda lakukan dibulan puasa akan digandakan pahalanya. InsyaAllah.

Berbalik kepada tajuk, jual tart di Bazar Ramadan.

jual tart dibazar ramadan
Jom belajar membuat tart

Sepertimana yang kita sedia maklum, bulan puasa merupakan bulan untuk menambah kita sumber kewangan keluarga. Banyak perkara yang boleh dilakukan di bulan Puasa untuk menambah pendapatan keluarga. Salah satu perkara yang suka sangat dilakukan ialah berniaga di Bazar Ramadan.

Secara logiknya, kalau saya kira congak, banyak keuntungan yang diperolehi oleh peniaga-peniaga di Bazar Ramadan.

==================================

Sebagai contoh :

Keuntungan sepetang (RM300) x Hari berniaga (28 Hari) = RM8,400

==================================

Itu anggaran kasar bagi seorang peniaga yang berniaga di Bazar Ramadan.

jual tart dibazar ramadanSebab itulah saya bangga melihat perwatakan orang yang berniaga. Baik dipasar malam ataupun di Bazar Ramadan. Selamber tetapi makan dalam. Kerja tak pernat. Tak sampai 8 jam sehari. Tapi keuntungan, berlipat kali ganda daripada kerja makan gaji.

Inilah kelebihannya bekerja sebagai seorang peniaga.

Masih belum terlambat lagi untuk anda menjadi seorang peniaga. Sepenuh masa ataupun separuh masa. Dikesempatan yang ada, saya ingin kongsikan dengan anda semua.

Panduan TERBAIK untuk menghasilkan Tart sendiri. Bak kata orang puteh Homemade Tart.

Ok.

Apa yang anda dapat dalam panduan ni?

  1. Sudah tentu akan dapat belajar cara untuk membuat Tart yang sedap dan gebu.
  2. Diajarkan 3 jenis Tart yang paling digemari di Malaysia. (Tart Buah-Buahan, Blueberry Tart dan Tart Telur)
  3. Penerangan dalam bentuk Video. Dan secara logiknya pembelajaran melalui Video lebih mudah untuk anda fahami setiap langkah yang diajarkan.

Kenapa anda harus memiliki panduan membuat Tart ini?

  1. Tak payah susah-susah datang kelas bakeri. Tinggal anak dan suami kat rumah.
  2. Sambil belajar boleh sahaja kiranya anda ingin meluangkan masa bersama keluarga tercinta.
  3. Tiada yuran pendaftaran untuk belajar membuat kuih Tart ini.
  4. Suami pun boleh belajar sama. Malah ibu mertua dan ibu sendiri pun boleh turut serta.
  5. Boleh buat Tart dengan kadar yang segera. Tak payah keluarkan modal beli dikedai.
  6. Dan banyak lagi kelebihannya.

Sila jenguk di laman ~~~> Panduan Cara Membuat Tart

Musim puasa, berniaga Tart dibazar Ramadan.

Musim dekat raya, terima pula tempahan daripada pelanggan.

Tidak bahagia lagikah apabila anda mahir membuat Kuih Tart???

Tepuk dada tanyalah selera.

Kepada mereka yang berkenan, yang teringin sangat untuk mencuba, boleh ke laman ~~~> Panduan Cara Membuat Tart.

InsyaAllah. Tak menang tangan jadinya.

Buat Duit Di Rumah